Δύο Κόσμοι

Θεανώ Παπάζογλου-Μάργαρη

Χρονικογράφος του Ελληνισμού της διασποράς η Θεανώ Παπάζογλου-Μάργαρη. Του μετανάστη μα και του πρόσφυγα Συναξαριστής, όπως πολύ όμορφα λέχθηκε. Η «ολιγαρκής» συγγραφέας αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος καταθέτης στην τράπεζα των Ελληνικών Γραμμάτων στη δώθε μεριά του Ατλαντικού. Καταθέτης μνήμης και στίγματος αναφοράς στον Σισσύφιο αγώνα της αυτογνωσίας της δικής μας, μα και των παιδιών μας, σε ένα κόσμο του λιγοστεύει η μνήμη.

Βαθύς, κυρίως όμως γεμάτος αξιοπρέπεια, ο ανθρωπισμός στο έργο της Αρχόντισσας Θεανώς Μάργαρη. Οι ήρωές της με τους καημούς, τις νοσταλγίες, τις ελπίδες και τις προκαταλήψεις τους, πάντα αναζητούν την κατανόηση του αναγνώστη αλλά ποτέ τον οίκτο του. Γιατί η Θεανώ ήταν ένας αισιόδοξος άνθρωπος του μια ζωή αγωνίστηκε να αλλάξει τον κόσμο. Ως το τέλος παράμεινε ένα πνεύμα σε εγρήγορση. Πάντοτε αποζητούσε το σχόλιο για την δουλειά της και πάντα πρόσφερε το δικό της σε όσους προσπαθούσαν να καλλιεργούν τα Ελληνικά Γράμματα.

Πλούσιο σε βιώματα το έργο της και η ίδια, σάρκα από την σάρκα των πρώων που περιγράφει. Απλά και ανεπιτήδευτα, με μια αθωότητα διόλου απλοϊκή, αναφέρεται στις χαμένες πατρίδες και τις ξερριζωμένες ψυχές. Την ίδια στιγμή που συμπονά όμως, δεν διστάζει να κτυπήσει και τα στραβά στον περίγυρό της με την εικονοκλαστική διάθεση ενός εφήβου. Η συγγραφέας μ’ όλη την πνευματική ερημιά του εδώ ομογενειακού χώρου, που της έτρωγε τα σωθικά, ποτέ δεν θέλησε να δει πατερναλιστικά το κοινό της ούτε να το υποτιμήσει! Ήξερε ότι είναι δίαυλος επικοινωνίας, αποκούμπι και πηγή ξεδιψασμού. Από αυτοv το κοινό, από μας, θα λείψει η Ζυγγραφέας, καθώς και από τα Ελληνικά Γράμματα γενικότερα που με ξεχωριστή αυταπάρνηση υπηρέτισε.

ISBN 0-918618-59-2    184 pp    $15.00    Qty: